Meedoen? Zo werkt het

Je meldt je aan als deelnemer

Je kunt je op twee manieren aanmelden als deelnemer van een geneesmiddelenonderzoek. Je meldt je eerst aan als deelnemer en wacht tot een geschikt onderzoek voorbijkomt. Of je meldt je gelijk aan voor een passend onderzoek. Je kiest op elk moment zelf of, en aan welk onderzoek je meedoet.

Heb je je aangemeld voor een onderzoek dat bij jou past? Een medewerker van PRA belt je op. Samen nemen jullie het onderzoek door. Elk onderzoek gaat volgens vaste, heel precies uitgeschreven protocollen

Onze medewerker kan je daarom vóór het onderzoek begint al uitleggen wat je kan verwachten. Als je vragen hebt, kun je die stellen. Oordeelt onze medewerker dat jij in aanmerking komt voor de medische keuring? Dan beslis jij zelf of je mee wilt doen aan het onderzoek en maak je een afspraak voor de keuring in het medisch keuringscentrum van PRA in Groningen of Utrecht.

Per post ontvang je een afspraakbevestiging, een medische vragenlijst en een kopie van een bereidheidsverklaring. De vragenlijst vul je thuis alvast in. De bereidheidsverklaring lees je goed door.


Je ondergaat een medische keuring in ons keuringscentrum in Groningen of Utrecht

De medische keuring vindt plaats in het medisch keuringscentrum in Groningen of Utrecht. De medische keuring duurt gemiddeld 3 uur.
Hier neem je samen met een arts de bereidheidsverklaring door. Met het ondertekenen ervan verklaar je vrijwillig mee te werken aan het onderzoek en ga je akkoord met de voorwaarden. Met jouw toestemming vraagt de arts relevante medische informatie op bij jouw huisarts en brengen we de huisarts op de hoogte van je deelname aan het geneesmiddelenonderzoek.

Onze arts stelt je vervolgens nog wat vragen, maakt een hartfilmpje en meet je bloeddruk.  Je wordt gewogen en gemeten en er volgt een lichamelijk onderzoek. 

Ook worden een urinemonster en bloedmonster afgenomen. Voor sommige onderzoeken is een extra bezoek nodig aan een specialist in het ziekenhuis. Daarvan word je op de hoogte gesteld. 

Enkele dagen na de medische keuring zijn jouw resultaten bekend. Voor de keuringsuitslag bel je naar het medisch keuringscentrum. Soms gebeurt het dat je als deelnemer toch net niet aan de criteria voldoet. In dat geval kan je niet meedoen aan het onderzoek. Onze arts vertelt je dan waarom.

Ben je goedgekeurd? Dan mag je meedoen aan het geneesmiddelenonderzoek.


Je neemt deel aan het onderzoek in ons onderzoekscentrum in Groningen

Tijdens het onderzoek verblijf je in het onderzoekscentrum van PRA in Groningen. Je komt hier tegelijk aan met de andere deelnemers. Na de kennismaking krijg je een rondleiding door het onderzoekscentrum.

Tijdens het onderzoek krijg je een geneesmiddel toegediend door onze artsen of verpleegkundigen. Zij houden nauwlettend in de gaten hoe jouw lichaam reageert op het middel. Regelmatig controleren ze temperatuur, bloeddruk, bloed en urine. De buisjes bloed en urine gaan voor analyse naar het laboratorium. Alle medische handelingen vinden plaats op vaste tijdstippen. Daarnaast heb je veel vrije tijd om zelf in te vullen. Om te studeren. Om een roman te lezen. Om een dvd te kijken.

In de woonkamer van het onderzoekscentrum zijn (spel)computers en wifi. Je kan je eigen laptop of tablet meenemen. Voor onderzoeken langer dan tien dagen organiseren de begeleiders in het onderzoekscentrum activiteiten. Heb je daar zin in, dan ga je bijvoorbeeld naar de bioscoop of naar een sportwedstrijd. In overleg mag je overdag bezoek ontvangen. We willen je verblijf in het onderzoekscentrum zo aangenaam en zinvol mogelijk maken.

In het onderzoekscentrum staan jouw welzijn en veiligheid voorop. Het onderzoekscentrum is ingericht met moderne medische apparatuur. En er is altijd een medisch medewerker aanwezig bij de groep.


Je krijgt jouw vergoeding uitbetaald na de nakeuring

Een enkele keer vindt de nakeuring plaats op de laatste dag van het onderzoek. Maar meestal vragen we je om nog een keer naar het medisch keuringscentrum in Groningen terug te komen. Opnieuw doen we een medische keuring. Nu om te kijken of het geneesmiddel helemaal uit je lichaam is verdwenen.

Na de nakeuring ontvang je jouw vergoeding op je bankrekening. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de duur van het onderzoek en de medische handelingen. 

Lees hoe de hoogte van jouw vergoeding wordt bepaald.