Homepagina

Wat is het?

Wat is genees­middelenonderzoek?

Geneesmiddelenonderzoek is onderzoek naar nieuwe of verbeterde geneesmiddelen. Voordat een geneesmiddel op de markt komt, wordt het uitgebreid onderzocht. Dat doen we bij ICON.

De weg van laboratorium tot apotheek

Zo worden nieuwe geneesmiddelen onderzocht

Als een nieuw medicijn wordt ontwikkeld, onderzoekt de ontwikkelaar dat eerst uitgebreid in een laboratorium. Pas als de resultaten van dat onderzoek goed zijn en het middel veilig lijkt voor mensen, volgt onderzoek op mensen. Dat gebeurt in verschillende fases.

Het duurt jaren voordat een nieuw geneesmiddel verstrekt mag worden. ICON doet in Nederland vooral fase 1-onderzoek. Soms doen we ook fase 2-onderzoek. 

Onderzoek naar bestaande geneesmiddelen

ICON onderzoekt ook bestaande geneesmiddelen. We onderzoeken dan bijvoorbeeld nieuwe toedieningsvormen of combinaties. Of we onderzoeken medicijnen die in andere landen al goedgekeurd en verkrijgbaar zijn, maar die extra onderzocht moeten worden voordat ze ook in Nederland of Europa verstrekt mogen worden.

Bekijk het aanbod aan onderzoeken

Zonder onderzoek geen nieuwe medicijnen

Zonder onderzoek komen er geen nieuwe en betere medicijnen. En zonder deelnemers, mensen zoals jij, kan er geen onderzoek worden gedaan.