Homepagina

Dit is hoe het werkt

Hoe gaat deelname in zijn werk?

Aanmelding

Je meldt je aan voor het onderzoek en de groep van jouw voorkeur. Wij nemen vervolgens contact met je op om het onderzoek door te nemen.

Weten wat je na aanmelding kunt verwachten? Bekijk de uitleganimatie.

Foto van een deelnemer die formulieren invult

Zo werkt aanmelden

 

In die bevestigingsmail staat het hele aanmeldproces duidelijk uitgelegd.

We nemen contact met je op om een afspraak te plannen. Tijdens onze dit telefoongesprek nemen we je gegevens door en bespreken we aan welke eisen je moet voldoen om te kunnen meedoen aan het onderzoek. Voldoe je aan die eisen en heb je nog steeds belangstelling? Dan maken we een afspraak voor je medische keuring. Wil je direct al weten of je in aanmerking komt voor een keuringsafspraak? Neem dan contact met ons op.

Daarin zit onder meer een medische vragenlijst, het informatie- en toestemmingsformulier en uitgebreide informatie over het onderzoek en je verblijf in het onderzoekscentrum.

Medische keuring

We willen zeker weten dat jij aan de eisen van het onderzoek voldoet voor je aan het onderzoek begint. Daarom word je medisch gekeurd. De medische keuring vindt plaats in ons keuringscentrum in Groningen of Utrecht.

Je goed voorbereiden op de medische keuring? Bekijk de uitleganimatie.

Foto van een verpleegkundige en een deelnemer in het keuringscentrum van ICON

Zo werkt de medische keuring

 

Je leest het informatiepakket goed door en schrijft eventuele vragen op, zodat je die tijdens de keuring kunt stellen. Vul thuis ook alvast de medische vragenlijst in en controleer of je voor de keuring aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Zo mag je vaak een aantal uren van tevoren niet eten en drinken. Je vindt de voorwaarden in de afspraakbevestiging. Zorg dat je je daaraan houdt. Anders kan het zijn dat de keuring niet door kan gaan.

Eén dag van tevoren sturen we je een sms met een herinnering voor je afspraak. We raden je aan om nogmaals te controleren aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Je komt naar het keuringscentrum. Daar controleert een medewerker je identiteitsbewijs en of je de medische vragenlijst volledig hebt ingevuld. Daarna start de keuring. Die duurt ongeveer 3 uur en bestaat uit:

  • Een gesprek met de arts of verpleegkundige
  • Uitleg over het onderzoek
  • Lichamelijk onderzoek
  • Een aantal metingen (hartfilmpje, lengte, gewicht)
  • Afnemen bloed en urine

Na de keuring krijg je iets te eten en drinken. Daarna mag je naar huis.

We bellen je 2 tot 3 werkdagen na de keuring. Je hoort dan of je bent goedgekeurd en mag deelnemen aan het onderzoek.

Deelname aan het onderzoek

Het geneesmiddelenonderzoek vindt plaats in het onderzoekscentrum van ICON in Groningen. Daar eet, slaap en verblijf je tijdens het onderzoek.

Je goed voorbereiden op het onderzoek? Bekijk de uitleganimatie.

Foto van een deelnemer aan het tafeltennissen in de binnentuin van ICON

Zo werkt deelname

 

We bellen je uiterlijk 2 werkdagen voor de start van het onderzoek. Dat doen we om je te laten weten of het onderzoek inderdaad op de afgesproken dag zal beginnen. We raden je aan om alle informatie nog eens door te nemen. Zo weet je wat je mee moet nemen naar het onderzoekscentrum en aan welke voorwaarden je je moet houden.

Op de afgesproken dag kom je naar het onderzoekscentrum in Groningen. Je krijgt uitleg over het onderzoek, wordt rondgeleid en maakt kennis met de andere deelnemers.

Op deze dag word je ook kort gekeurd. Dat doen we om zeker te weten dat er sinds de medische keuring niks in je gezondheid is veranderd. De volgende dag krijg je de uitslag van dit onderzoek. Dan bepaalt de arts of je daadwerkelijk mee mag doen met het onderzoek.

Het kan gebeuren dat je toch nog wordt afgekeurd. Bijvoorbeeld omdat uit de laboratoriumuitslagen blijkt dat je toch niet aan de eisen van het onderzoek voldoet. Je kunt ook reserve worden. Dat betekent dat je in eerste instantie niet meedoet aan het onderzoek, tenzij er een kandidaat uitvalt.

Je krijgt het onderzoeksmiddel toegediend. Een paar keer per dag zul je iets voor het onderzoek moeten doen, zoals een test of gezondheidscheck. Soms moet je je aan een vaste dagplanning houden. Lees meer over wat er tijdens het onderzoek gebeurt.

Tussen de onderzoeksmomenten door heb je veel tijd voor jezelf. In het onderzoekscentrum vind je volop vermaak, zoals televisies met Netflix, Playstations, bordspellen en een tafeltennistafel. Maar je kunt je vrije tijd ook gebruiken om te werken of studeren.

Na het onderzoek volgt altijd een nakeuring. Soms is die meteen op de laatste dag van het onderzoek. Maar meestal kom je voor de nakeuring nog eens terug naar het onderzoekscentrum. De nakeuring is een korte medische keuring: we checken of je helemaal gezond bent en of het geneesmiddel uit je lichaam is verdwenen. Na de nakeuring zit jouw deelname aan het onderzoek erop. Jij hebt bijgedragen aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen!

Tijdens het onderzoek

We willen een geneesmiddel zo goed mogelijk onderzoeken. Daarom leggen we zoveel mogelijk vast en doen we elke dag tests of metingen.

Foto van een verpleegkundige in het onderzoekscentrum

Dit gebeurt er tijdens het onderzoek

 

Het geneesmiddel toedienen, tests en onderzoeken, maar ook slapen, opstaan en eten: in het onderzoekscentrum gebeurt het allemaal op vaste tijdstippen. Al deze tijdstippen staan in de dagplanning. Die krijg je van ons bij de start van het onderzoek.

Tijdens het telefoongesprek en de medische keuring hoor je welke tests er horen bij het onderzoek waarvoor jij je hebt aangemeld. Naast de tests die nodig zijn voor het onderzoek, controleren we ook regelmatig je bloed, urine, temperatuur, ademhaling, bloeddruk en hartslag. Tot slot gaan we in gesprek over hoe jij je voelt. Zo houden we je gezondheid in de gaten.

Bij de start van het onderzoek krijg je meestal een canule in je arm. Dat is een infuusnaald die voor langere tijd in een bloedvat kan blijven zitten. Daardoor hoef je tijdens het onderzoek niet steeds opnieuw te worden geprikt als we bloed willen afnemen. Voor sommige tests moet nog wél op een andere plek in je lichaam bloed worden geprikt.

Zonder onderzoek geen nieuwe medicijnen

Zonder onderzoek komen er geen nieuwe en betere medicijnen. En zonder deelnemers, mensen zoals jij, kan er geen onderzoek worden gedaan.