Homepagina

De veelgestelde vragen op een rijtje

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt! Op deze pagina lees je de antwoorden op de meest voorkomende vragen. 

Veelgestelde vragen over deelname

Deelname

Je mag maximaal 4 keer per jaar deelnemen aan een onderzoek. Tussen twee onderzoeken moeten minstens 30 dagen zitten. Voor sommige onderzoeken geldt een langere wachttijd.

Je mag meedoen als je:

  • 18 jaar of ouder bent
  • Een geldig legitimatiebewijs hebt
  • Bij een huisarts staat ingeschreven
  • Een zorgverzekering hebt
  • Gezond bent
  • Niet recent medicijnen of verslavende middelen hebt gebruikt
  • Minstens 30 dagen geleden voor het laatst hebt meegedaan aan geneesmiddelenonderzoek

Als je geen Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart hebt, heb je een paspoort nodig dat is uitgegeven door een van de landen die horen bij de Europese Economische Ruimte (EER). Je kunt ook deelnemen met een geldige verblijfsvergunning die is uitgegeven door Nederland én een vergunning om in de EER te mogen werken. Voorafgaand aan je medische keuring maakt ICON een kopie van deze documenten. 

Je kunt tijdens het onderzoek last krijgen van milde klachten als hoofdpijn of misselijkheid. Dat kan door het geneesmiddel komen. Maar het kan ook komen doordat je voor het onderzoek bijvoorbeeld nuchter moet blijven. Die bijwerkingen zijn vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk.

Voordat een geneesmiddel op mensen mag worden getest, is het al uitgebreid onderzocht in een laboratorium. Daardoor kunnen we goed voorspellen welke bijwerkingen je eventueel kunt krijgen en kunnen we je daarop voorbereiden. Het komt dus bijna nooit voor dat deelnemers last krijgen van onverwachte bijwerkingen. Een allergische reactie op het middel komt gemiddeld bijvoorbeeld één keer per jaar voor.

Onze artsen, onderzoekers en verpleegkundigen houden je goed in de gaten. Merken zij iets aan jouw gezondheid, dan trekken ze meteen aan de bel. Bovendien heeft elke kamer een noodknop en krijg je als deelnemer een persoonlijk alarm. Gaat het niet goed met je? Dan stopt het onderzoek meteen.

Een onderzoek bestaat meestal uit 5 tot 12 deelnemers. De groepen worden zo samengesteld dat ze het beste bij de eisen van het onderzoek aansluiten. Deze eisen staan bij elk onderzoek omschreven. Bekijk alle huidige onderzoeken

Tijdens het onderzoek nemen we elke dag bloed af. Je krijgt daarvoor een canule: een infuusnaald die langere tijd in je ader kan blijven zitten. Daarmee kunnen we bloed afnemen, maar hoef je niet steeds opnieuw te worden geprikt. Lees meer over het onderzoek in het onderzoekscentrum

Je deelname aan geneesmiddelenonderzoek is altijd vrijwillig. Je mag dus op elk moment besluiten om te stoppen. Soms ben je genoodzaakt om te stoppen. Bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden, of als de arts besluit dat dat voor jouw gezondheid beter is. Als je stopt, bekijken we op welk deel van de vergoeding je recht hebt. Wel zo eerlijk!

Dat is wettelijk verplicht. Door het formulier te ondertekenen, geef je aan dat je goed hebt nagedacht over je deelname aan het onderzoek, dat je alle informatie goed hebt begrepen en dat je vrijwillig meedoet aan het onderzoek.

Als we een geneesmiddel testen op gezonde mensen, onderzoeken we alleen hoe het medicijn werkt in het lichaam en of er eventuele bijwerkingen zijn. Daarna volgt een test op patiënten. In dat onderzoek bekijken we of het medicijn werkt bij een bepaalde ziekte of aandoening.

Veelgestelde vragen over het verblijf

Verblijf

Op de eerste dag van het onderzoek word je aan het einde van de ochtend of het begin van de middag verwacht. Op de laatste dag van je verblijfsperiode vertrek je aan het einde van de ochtend. Aankomst- en vertrektijden kunnen per onderzoek verschillen.

Als je meedoet aan een onderzoek waarvoor je langer dan 10 dagen in het onderzoekscentrum verblijft, is het soms mogelijk om (in overleg) bezoek te ontvangen.

Nee, dat mag niet. Als je in ons onderzoekscentrum verblijft, verzorgen wij al je eten en drinken. Op vaste tijden zijn er maaltijden en tussendoortjes in de eetzaal. Daarnaast mag je niets anders eten of drinken. Bepaalde ingrediënten kunnen namelijk invloed hebben op het onderzoek. Daarom willen we zeker weten dat je die ingrediënten tijdens het onderzoek niet binnenkrijgt. Lees hier meer over eten en drinken gedurende het onderzoek

Als je meedoet aan geneesmiddelenonderzoek, moet je een paar keer per dag iets doen voor het onderzoek, zoals een test of gezondheidscheck. Maar je hebt ook veel tijd voor jezelf. In het onderzoekscentrum vind je van alles om die tijd mee in te vullen. Er zijn bijvoorbeeld computers, Playstations, tv’s met Netflix, maar ook een tafeltennistafel, pooltafel en een dartbord. En natuurlijk is er wifi, dus neem gerust je eigen laptop of tablet mee. Sommige deelnemers gaan voor hun werk of studie aan de slag. Maar je kunt natuurlijk ook een paar dagen lekker ontspannen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding

Vergoeding

Hoeveel geld je krijgt voor jouw deelname aan een geneesmiddelenonderzoek, wordt bepaald door de duur van het onderzoek. Hoe langer het onderzoek duurt, hoe hoger de vergoeding. Maar er zijn meer factoren die de hoogte van de vergoeding bepalen, zoals speciale medische handelingen.

Ja, de Belastingdienst ziet de vergoeding als ‘inkomen uit arbeid’. Lees hier meer over de belasting van de vergoeding

Binnen 30 dagen na de nakeuring van het onderzoek betalen we de vergoeding voor jouw deelname, inclusief reiskosten. Indien je niet deelneemt aan het onderzoek ontvang je de reiskosten en eventuele vergoeding binnen 30 dagen na de start van het onderzoekHeb je vragen over de uitbetaling? Neem dan contact met ons op.

Nee, de vergoeding betreft inkomsten uit arbeid en moet worden gestort op het IBAN-nummer van de deelnemer zelf.

Veelgestelde vragen over de medische keuring

Medische keuring

Je hoort de uitslag van je medische keuring meestal na 2 of 3 werkdagen. Wij bellen je zodra de uitslag bekend is. Mocht je na 3 dagen nog niets van ons hebben gehoord, neem dan contact met ons op.

De medische keuring vindt plaats in ons medisch keuringscentrum in Groningen of Utrecht. Bij het maken van de afspraak kun je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. In de afspraakbevestiging staat op welke locatie je wordt verwacht. Let op: voor sommige onderzoeken is het niet mogelijk om de medische keuring in Utrecht te doen.

Nee, dat is niet mogelijk. Wil je graag voor of na de medische keuring in Groningen of Utrecht overnachten, dan raden we je aan om een kamer te boeken in één van de hotels of bed & breakfasts in de omgeving van de keuringscentra.

We nodigen altijd meer kandidaten uit voor de medische keuring én de start van het onderzoek dan dat we uiteindelijk nodig hebben. Dat doen we omdat kandidaten soms op het laatste moment besluiten om niet mee te doen. Of omdat kandidaten toch worden afgekeurd.

Het kan gebeuren dat we de afspraak voor je medische keuring annuleren. Wél kijken we dan of je op korte termijn aan hetzelfde of een soortgelijk onderzoek kunt meedoen.

Je kunt bij start van het onderzoek ook de positie van reserve krijgen. Ben je reserve en doe je uiteindelijk helemaal niet mee aan het onderzoek? Dan kun je voor een nieuw onderzoek een voorrangspositie krijgen. Je wordt dan niet nog een keer reserve.

Veelgestelde vragen over onderzoek met radioactief gemerkte medicatie

Onderzoek met radioactief gemerkte medicatie (14C)

Tijdens een geneesmiddelenonderzoek met radioactief gemerkte medicatie word je blootgesteld aan minder dan 1 mSv. Dat is minder dan de straling waar je in het dagelijks leven mee te maken krijgt. Het is bijvoorbeeld minder dan de straling bij een röntgenfoto van een gebroken been en net zoveel als de extra staling die je krijgt bij een weekje wintersport op 2.000 meter hoogte.

We onderzoeken bij deze onderzoeken niet of er bijwerkingen zijn. Daarom is het ook niet nodig om een hoge dosis toe te dienen, waardoor de kans op bijwerkingen minder groot is. Als je het radioactief gemerkte geneesmiddel uitpoept, -plast of -ademt, verdwijnt de radioactiviteit uit je lichaam.

Omdat we zeker willen weten dat we 14C-onderzoeken veilig uitvoeren, is de onderzoeksarts die deze onderzoeken uitvoert óók stralingsdeskundige.

Voordat een nieuw geneesmiddel op de markt komt, moet het verplicht worden onderzocht met radioactiviteit. Met zo’n 14C-onderzoek testen we hoe je lichaam het middel opneemt, verwerkt en uitscheidt. Het is dus een verplichte stap in de ontwikkeling van geneesmiddelen.

Ja. Voordat het middel wordt onderzocht met radioactiviteit, is het in een eerdere fase al uitgebreid op mensen getest. 

Tijdens een geneesmiddelenonderzoek met radioactief gemerkte medicatie word je blootgesteld aan minder dan 1 mSv. Dat is minder dan de straling waar je in het dagelijks leven mee te maken krijgt. De natuurlijke achtergrondstraling in Nederland is zo’n 2 tot 2,5 millisievert (mSv) per jaar. Ook als je televisie kijkt, achter een beeldscherm zit of in een vliegtuig zit, word je blootgesteld aan straling. Die straling is niet schadelijk.

Overige vragen

Ja. Zoals de brochure voor proefpersonen in medisch-wetenschappelijk onderzoek op de website van Rijksoverheid.

ICON werkt voortdurend aan verbetering van de ervaring van deelnemers die in onze onderzoekscentra verblijven en meedoen aan onderzoek. Heb je een compliment, klacht of opmerking? Laat het ons weten via de live-chat op deze website, telefoon of het contactformulier

Zonder onderzoek geen nieuwe medicijnen

Zonder onderzoek komen er geen nieuwe en betere medicijnen. En zonder deelnemers, mensen zoals jij, kan er geen onderzoek worden gedaan.