Homepagina

Wat eet en drink je tijdens een onderzoek?

Eten en drinken tijdens een onderzoek

Waneer je deelneemt aan een van onze onderzoeken, hoef je je geen zorgen te maken over eten en drinken. In ons onderzoekscentrum wordt er op vaste tijden voorzien in heerlijke maaltijden en smakelijke tussendoortjes. Het is belangrijk op te merken dat je naast het verstrekte eten en drinken geen andere consumpties mag nuttigen. Op deze pagina informeren we je over alle details met betrekking tot voeding tijdens het onderzoek.

De maaltijden tijdens het onderzoek

Elke dag bereidt een professioneel cateraar de maaltijden en levert ze vervolgens in ons onderzoekscentrum. Deze maaltijden zijn nauwkeurig afgestemd op de protocollen van het onderzoek en worden ter plaatse verwarmd. Het type maaltijden dat wordt aangeboden, varieert afhankelijk van het specifieke ondezoek. Er zijn algemene maaltijden en studiegebonden maaltijden. Hieronder lichten we beide typen maaltijden toe.

Algemene maaltijden

Bij onderzoeken die algemene maaltijden voorschrijven, heb je de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel je wilt eten op de geplande tijdstippen. De medewerkers adviseren je echter om in ieder geval iets te nuttigen tijdens de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten).

Bij onderzoeken met een verblijfsperiode van meerdere dagen heb je de mogelijkheid om zelf een keuze te maken voor een deel van de avondmaaltijden tijdens je verblijf. Je krijgt doorgaans de keuze uit twee menu’s, waarvan beide menu’s ook beschikbaar zijn als vegetarische optie.

Studiegebonden maaltijden

Bij een aantal onderzoeken zijn er studiegebonden maaltijden. Is deze gevallen is het cruciaal dat alle deelnemers gedurende het onderzoek een gelijksoortige voedselinname hebben.

Bij studiegebonden maaltijden ontvang je een maaltijd met specifieke hoeveelheden en mogelijk met of juist zonder bepaalde ingredienten. De medewerkers vragen je om volledige maaltijden binnen een bepaalde tijd op te eten, inclusief verplichte tussendoortjes.

De hoeveelheden kunnen varieren voor mannen en vrouwen, en het aantal studiegebonden maaltijden kan verschillen per onderzoek. Dit kan een dag zijn, meerdere dagen of de gehele verblijfsperiode.

Voedselbeperkingen tijdens het onderzoek

Scherpe kruiden, alcohol, chocolade, koffie, thee en cola zijn niet toegestaan tijdens het onderzoek en zullen dus niet op het menu staan. Gelukkig hebben we wel cafeinevrije koffie en theinevrije thee beschikbaar.

Deze beperkingen zijn van kracht omdat de vermelde producten invloed kunnen hebben op de resultaten van het onderzoek. Bijvoorbeeld door afbraak van geneesmiddelen in het lichaam te beinvloeden of de meting van bijwerkingen te verstoren.

Bij het onderzoek waaraan je deelneemt kunnen er aanvullende beperkingen gelden met betrekking tot voeding. Hierbij kan gedacht worden aan het niet toestaan van kruisbloemige producten (zoals broccoli en bloemkool), grapefruitsap of jus d’orange. Indien deze beperkingen van toepassingen zijn op het onderzoek waaraan je deelneemt, zullen deze producten gedurende je verblijf in het onderzoekscentrum niet beschikbaar zijn.

Vetrijk ontbijt, licht ontbijt of vetarme lunch

Bij bepaalde onderzoeken kan het nodig zijn dat je een vetrijk ontbijt, licht ontbijt of vetarme lunch moet nuttigen. Dit is van groot belang voor de opname van het onderzoeksmiddel in je lichaam. Tijdens de medische keuring zullen we je voorbeelden tonen, zodat je weet wat je kunt verwachten als deze voedingsrichtlijnen van toepassing zijn op het onderzoek waaraan je wilt deelnemen. Tijdens de keuring zal ook worden gevraagd of je in staat bent om tijdens het onderzoek het vetrijke ontbijt volledig te consumeren, indien dit een vereiste is.

Tussendoortjes

Naast de reguliere maaltijden zijn er ook tussendoortjes voorzien op verschillende momenten gedurende de dag: ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Het tussendoortje verschilt per moment, bijvoorbeeld koekjes in de ochtend, fruit in de middag en de keuze tussen zoutjes of een lekkere koke in de avond.

Drinken tijdens het onderzoek

Tijdens je verblijf in het onderzoekscentrum is er een koffie- en theecorner geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Gedurende deze openingstijden kun je onbeperkt genieten van cafeinevrije koffie en theinevrije thee (met uitzondering van de momenten van vasten/watervasten enkele uren voor of na inname van het onderzoeksmiddel). Bij de tussendoortjes worden ook diverse frisdranken en sappen aangeboden.

Voeding bij het onderzoek van jouw voorkeur

Heb je je aangemeld voor een onderzoek en heb je vragen over de voeding tijdens het onderzoek? Na je aanmelding nemen we contact met je op om het onderzoek met je door te nemen. Tijdens dit contactmoment kunnen eventuele bijzonderheden met betrekking tot het eten en drinken tijdens het onderzoek doorgenomen worden. Je kunt deze informatie ook terugvinden in het informatie- en toestemmingsformulier dat je van ons ontvangt.