Proefpersoon voor medisch onderzoek

Als proefpersoon voor medisch onderzoek ben jij onmisbaar. Je draagt als proefpersoon voor medisch onderzoek bij aan de ontwikkeling van nieuwe en betere medicijnen. Met jouw deelname als proefpersoon kun je veel mensen helpen die gebruik maken van medicijnen.

Ik wil graag bijdragen aan een betere wereld. Voor mensen die ziek zijn. En voor iedereen die nu gezond is. Want een ziekte kan iedereen treffen. Doordat ik meedoe aan onderzoek kunnen er medicijnen worden ontwikkeld die het leven van mensen verbeteren. Dat ik daaraan meewerk, geeft me een goed gevoel.

- Simone (47)

Proefpersoon voor medisch onderzoek worden?

We gebruiken allemaal weleens een medicijn. Van een simpele pijnstiller tot een geneesmiddel dat door een arts is voorgeschreven. Toch is het niet vanzelfsprekend dat er medicijnen zijn. Daar gaat heel veel onderzoek aan vooraf. Door artsen en wetenschappers. En met de hulp van mensen zoals jij. 

Het duurt jaren voordat een nieuw geneesmiddel verstrekt mag worden. In die tijd wordt het geneesmiddel onderzocht. Eerst in laboratoria bij de ontwikkelaar van het medicijn. Zijn de resultaten daar goed en lijkt het middel veilig voor mensen? Dan testen de artsen en onderzoekers van PRA het geneesmiddel in lage doses op gezonde proefpersonen. Daarbij kijken zij hoe het geneesmiddel wordt opgenomen en wat de werking of bijwerkingen zijn.

In deze eerste fase van onderzoek met proefpersonen krijgt het geneesmiddel het stempel ‘veilig voor mensen’. In fase twee wordt het geneesmiddel op patiënten onderzocht. Bijvoorbeeld mensen met astma, DTP of reuma. De artsen en onderzoekers kijken of het geneesmiddel werkt. Wat de juiste dosis is. Is het resultaat goed? Alle testresultaten samen vormen een omvangrijk dossier. Dit dossier gaat naar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat beoordeelt of een nieuw medicijn ook echt in Nederland verkocht mag worden. Bij goedkeuring wordt het geregistreerd als officieel geneesmiddel. En mogen artsen het voortaan aan patiënten voorschrijven.

Niet alleen nieuwe medicijnen worden bij PRA onderzocht. Bestaande geneesmiddelen bijvoorbeeld worden in nieuwe vormen of combinaties getest. Ook zijn er medicijnen die elders in de wereld al goedgekeurd en verkrijgbaar zijn, maar die pas na extra geneesmiddelen­onderzoek goedkeuring in Europa of Nederland krijgen.