Wat is geneesmiddelenonderzoek?

We gebruiken allemaal weleens een medicijn. Van een simpele pijnstiller tot een geneesmiddel dat door een arts is voorgeschreven. Toch is het niet vanzelfsprekend dat er medicijnen zijn. Daar gaat heel veel onderzoek aan vooraf. Door artsen en wetenschappers. En met de hulp van mensen zoals jij.

De weg van laboratorium tot apotheek

Het duurt jaren voordat een nieuw geneesmiddel verstrekt mag worden. In die tijd wordt het geneesmiddel onderzocht. Eerst in laboratoria bij de ontwikkelaar van het medicijn. Zijn de resultaten daar goed en lijkt het middel veilig voor mensen? Dan testen de artsen en onderzoekers van PRA het geneesmiddel in lage doses op gezonde deelnemers. Daarbij kijken zij hoe het geneesmiddel wordt opgenomen en wat de werking of bijwerkingen zijn.

In deze eerste fase van onderzoek met deelnemers krijgt het geneesmiddel het stempel ‘veilig voor mensen’. In fase twee wordt het geneesmiddel op patiënten onderzocht. Bijvoorbeeld mensen met astma, diabetes of de ziekte van Parkinson. De artsen en onderzoekers kijken of het geneesmiddel werkt. Wat de juiste dosis is. Is het resultaat goed? Alle testresultaten samen vormen een omvangrijk dossier. Dit dossier gaat naar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat beoordeelt of een nieuw medicijn ook echt in Nederland verkocht mag worden. Bij goedkeuring wordt het geregistreerd als officieel geneesmiddel. En mogen artsen het voortaan aan patiënten voorschrijven.

Niet alleen nieuwe medicijnen worden bij PRA onderzocht. Bestaande geneesmiddelen bijvoorbeeld worden in nieuwe vormen of combinaties getest. Ook zijn er medicijnen die elders in de wereld al goedgekeurd en verkrijgbaar zijn, maar die pas na extra geneesmiddelen­onderzoek goedkeuring in Europa of Nederland krijgen.

Daarom doe je mee aan geneesmiddelen­onderzoek

Meedoen aan geneesmiddelen­onderzoek doe je om verschillende redenen. Omdat je patiënten een beter leven wilt geven. Omdat je tijdens het onderzoek veel tijd hebt voor jezelf en je die tijd in het onderzoekscentrum zinvol of leuk wilt besteden. Omdat je een vergoeding ontvangt. Meedoen aan geneesmiddelen­onderzoek is een mooie verdienste voor alle betrokkenen.

In het onderzoekscentrum

De geneesmiddelen­onderzoeken vinden plaats in het onderzoekscentrum van PRA in Groningen. Daar verblijf je samen met de andere deelnemers aan je groep. Het onderzoekscentrum is als een ziekenhuis, maar dan gezelliger. Hoe besteed je je tijd in het onderzoekscentrum?