Homepagina

Waarom zijn er niet altijd onderzoeken voor vruchtbare vrouwen?

Lees hier hoe dat komt

Als je regelmatig op onze website kijkt, is het je misschien opgevallen: op dit moment zijn er weinig onderzoeken beschikbaar voor vruchtbare vrouwen. En dat roept vragen op. Sommige mensen denken zelfs dat vrouwen bewust worden uitgesloten van geneesmiddelenonderzoek. Tijd om dat recht te zetten, want de waarheid ligt anders.

❌ Worden vrouwen uitgesloten?

Nee. Er is geen beleid dat vrouwen uitsluit van geneesmiddelenonderzoek. Sterker nog: het is belangrijk dat vrouwen wél worden meegenomen in onderzoek, juist omdat het effect van medicijnen tussen mannen en vrouwen kan verschillen.

Toch kunnen niet alle vrouwen altijd deelnemen. Waarom? Dat heeft alles te maken met veiligheid.

🔍 Zwangerschap uitsluiten = veiligheid voorop

Bij de meeste onderzoeken is het een harde eis dat je niet zwanger bent of kunt worden.
Dat is niet omdat we vrouwen willen buitensluiten, maar omdat in de vroege fase van geneesmiddelenonderzoek vaak nog niet 100% duidelijk is wat het effect van het middel is op een zwangerschap of een ongeboren kind.

Daarom mogen alleen vrouwen meedoen:

  • die niet meer vruchtbaar zijn (bijv. na de overgang of door sterilisatie),
  • óf die een betrouwbare vorm van anticonceptie gebruiken.

In sommige gevallen is zelfs dubbele anticonceptie vereist: bijvoorbeeld de combinatie van hormonale anticonceptie én condoomgebruik. Dit is niet om streng te zijn, maar puur om jouw gezondheid (en die van een mogelijke zwangerschap) te beschermen.

🤔 Waarom zijn er dan nu zo weinig onderzoeken?

Simpel gezegd: op dit moment voeren we voornamelijk onderzoeken uit waarvoor deze strikte voorwaarden gelden. Dat betekent niet dat vruchtbare vrouwen nooit welkom zijn, integendeel. We doen regelmatig onderzoeken met vrouwen die anticonceptie gebruiken, bijvoorbeeld wanneer we kijken naar medicijninteracties met de pil. 

Alleen… die onderzoeken zijn er nu even niet. Het aanbod hangt af van de onderzoeken die door farmaceutische bedrijven bij ICON worden ondergebracht. Daar hebben we zelf dus geen volledige invloed op.

💬 “Maar zonder vrouwen kun je toch geen goed onderzoek doen?”

Helemaal waar. Vrouwen zijn essentieel in geneesmiddelenonderzoek. Daarom zoeken we op andere momenten wél specifiek naar vruchtbare vrouwen die voldoen aan de voorwaarden.

Bovendien houden we bij ICON rekening met verschillende leefstijlen en achtergronden. Zo kun je soms ook deelnemen als je geen seksueel contact hebt, een partner hebt van hetzelfde geslacht, of om religieuze redenen geen seksueel actief leven hebt.

Meer over dit onderwerp lees je in ons blog:
👉 Anticonceptievoorwaarden bij deelname aan geneesmiddelenonderzoek

✅ Samenvattend:

  • Vrouwen worden niet uitgesloten van onderzoek.
  • Veiligheid staat altijd op nummer 1, vooral rondom vruchtbaarheid en zwangerschap.
  • Er zijn op dit moment gewoon minder onderzoeken beschikbaar waar vruchtbare vrouwen aan kunnen meedoen.
  • Gebruik je anticonceptie? Dan zijn er regelmatig onderzoeken waarvoor jij wél in aanmerking komt.

We snappen dat dit vragen oproept en die mag je altijd stellen.

Bekijk onze overzichtspagina voor het huidige aanbod aan onderzoeken of neem contact met ons op als je twijfelt of je in aanmerking komt.