Homepagina

Luister de podcast: ­‘Proefpersonen #1 - Hoe is het om mee te doen aan genees­middelenonderzoek?’

In deze podcastaflevering deelt een journalist zijn ervaring als deelnemer in geneesmiddelenonderzoek.

In de NPO podcastserie ‘Focus’ hoor je de beste wetenschapsverhalen, aansluitend en aanvullend op het gelijknamige tv-programma op NPO2. In de nieuwe podcast aflevering hoor je hoe het is om proefpersoon te zijn, bijvoorbeeld in geneesmiddelenonderzoek. Wat zijn de risico’s? En wat levert het op?

Verslaggever Sander Nieuwenhuijsen ondervindt het aan den lijve. Hij doorloopt het selectieproces en de medische keuring, om vervolgens in de kliniek een medicijn ingespoten te krijgen wat nog niet eerder op mensen is getest. Wie zijn ‘gezonde’ proefpersonen, wat is hun motivatie en hoe is dynamiek tijdens het verblijf? En krijgt hij last van bijwerkingen of was het toch een placebo?

Algemeen directeur Perry de Jongh van onderzoekscentrum ICON legt uit welke fases een medicijn moet doorlopen, voor het op de markt komt. En waarom de selectiecriteria voor dit type onderzoek vaak zo specifiek zijn. Tamara Overbeek legt uit hoe de vergoeding vastgesteld wordt en hoe de velen benodigde deelnemers geworven worden.

 

Luister de podcastaflevering hier.